انار میوه ای خوش خوراک و خوش رنگ که با آغاز فصل پاییز خود را نشان مي دهد و در مغازههای میوه فروشی جلوه میکند .
طبق نظر اکثر محققان و تاریخشناسان، این میوه خوش آب و رنگ بومی ایران بوده و بعدها بذر و دانههای آن به مناطق دیگر دنیا رفته است. ازآنجاییکه این میوه و درخت آن زیبایی و جلوهای خاص داشته کشت آن در میان ایرانیان باستان موردتوجه بوده است. بهصورتی که حتی در آیین زرتشت از کاشت این درخت به نکویی ياد شده است
انار از آن دست میوههایی است که در روایات و قرآن نامش آورده شده و یکی میوه بهشتی ناميده شده است. محققان طب قرآنی، معتقدند انار به عنوان یک میوه بهشتی از این جهت در فصل پاییز به بار مینشیند که این فصل زمان خزان درختان و گرفتگی آسمان است و برای جلوگیری از افسردگی و نگرانی دانههای انار بسیار مفیدند و موجب شادابی میشوند.
در چند حدیث اشاره به مصرف پیه انار شده که منظور همان قسمتهای سفید لابلای دانهها است که دانه ها روی آن ها قرار داده شده اند. از جمله پیامبر اکرم(ص) فرموده اند: انار را با پیه آن بخورید زیرا شستشو دهنده معده است.
امام علی(ع) نيز فرموده اند: انار با پیه، معده را پاک میکند. امام علی (ع) به صعصعه (از یاران) فرمودند: انار را با پیه بخور چرا که زرد شدگی دندانها و بوی بد دهان را از بین میبرد و انسان را پاک می سازد.
برای انار خواص متعددی ذکر شده است و مطالعات زیادی نیز تاکنون بر روی خواص این میوه صورت گرفته است. در ادامه بخشی از فواید انار برای سلامتی اشاره میشود. .
خواص ضدالتهاب، ضدعفونت و ضدسرطانانار سرشار ازمواد آنتیاکسیدان موسوم به پلی فنلها و آنتوسیانینها است. آب انار تازه تقریباً بیش از هر آبمیوۀ دیگری حاوی مواد آنتیاکسیدان است. میزان آنتیاکسیدانها در آب انار تازه سه برابر بیشتر از چای سبز است.
انار تازه همچنین حاوی مقادیر زیادی ویتامین C است. مواد آنتیاکسیدان و ویتامین های انار باعث خنثیشدن رادیکالهای آزاد در بدن میشوند که از عوامل اصلی اکسیداسیون سلولی، ایجاد سرطان و پیری است و این خواص انار برای کبد چرب نیز مفیدند و میتوانند موجب بهبود این بیماری نیز بشوند.از سوی دیگر، وجود آنتیاکسیدان و ویتامین C در انار میتواند به کاهش واکنشهای التهابی در بدن و کاهش خطر ابتلا به عفونتها کمک کند.
کمک به سلامت قلب و عروق و کاهش فشارخونوجود ویتامین C و آنتیاکسیدان فراوان در انار میتواند جلوی فرآیند اکسیدشدن چربیها ( بهخصوص کلسترول LDL ) در دیوارۀ عروق را گرفته و از آسیبدیدن دیوارۀ رگها، که آغازگر بیماری تصلب شرایین، بالارفتن فشارخون و شروع بیماریهای قلبیعروقی هستند، جلوگیری کند.
از سوی دیگر، نسبت پتاسیم به سدیم در انار بسیار بالاست که باعث میشود سدیم از کلیهها دفع شود و فشارخون کاهش یابد.
این میوه با داشتن آنتیاکسیدانهای فراوان به سلامت ریه نیز کمک میکند و با حفظ سلامت دستگاه قلبیعروقی به شکل غیرمستقیم در سلامت دستگاه تنفس نیز نقش دارد.
کمک به بیماران دیابتیتحقیقات اولیه نشان دادهاند که، نوشیدن روزانه آب انار تازه ( 1/5میلیلیتر برای هر کیلوگرم وزن بدن) میتواند وضعیت قند را در افراد دیابتی بهبود بخشد. قندهای فروکتوز و سوربیتول موجود در آب انار با وجود اینکه شیرینتر از گلوکز هستند؛ ولی، باعث افزایش قند خون و ترشح انسولین در افراد دیابتی نمیشوند.
افرادی که مشکلات مزمن کلیوی دارند (خصوصاً بیماران دیابتی) معمولاً دچار دفع پروتئین میشوند. گفته میشود مصرف انار و دفع پروتئین در این افراد رابطۀ معکوس دارد؛ یعنی تا حدی میتواند موجب بهبود دفع پروتئین این افراد شود. اما باید توجه داشت که، در کنار مصرف انار و دفع پروتئین باید درمان دارویی را زیر نظر پزشک به دقت رعايت کرد.
کمک به رفع التهاب در عضلات و مفاصلخواص ضدالتهاب انار میتواند، با کاهش التهاب در مفاصل، در کاهش مشکلات و علائم بیماری به مبتلایان به آرتروز و رماتیسم مفصلی کمک کند.
افرادی که تمرینات سخت ورزشی انجام میدهند معمولاً دچار خستگی و آسیبهای عضلانی میشوند؛ برخی تحقیقات اولیه نشان دادهاند که، مصرف روزانه آب انار میتواند باعث ترمیم این آسیبها شود.
خواص انار برای پوستانار منبعی غنی از ویتامین C است که تحقیقات ثابت کرده است در درمان پوستهای کدر و خشک مؤثر است.
خواص انار برای لاغریانار سرشار از آنتیاکسیدانها، پلی فنولها و اسید لینولنیک است وهمۀ اینها به چربیسوزی و افزایش متابولیسم کمک میکنند. آب انارهمچنین به سرکوب اشتهای شما کمک میکند.